Kos is een populair Grieks eiland in het zuidoosten van de EgeĆÆsche zee. Het ligt in het midden van de eilandengroep Dodecanese en wordt omringd door de eilanden Kalymnos, Ā Pserimos en Nisyros. Het eiland bestaat voornamelijk uit laagland met aan de oostkust Ć©Ć©n hoge bergketen. Toeristen komen graag naar Kos vanwege de grote variĆ«teit aan culturele bezienswaardigheden, excursies, en uitgaans- en sportmogelijkheden. Hiernaast is Kos slechts een zeestraat van Turkije verwijderd.
Kos-stad is de hoofdstad en is tevens het toeristische centrum van het Griekse eiland. Je kunt de stad prima bewandelen en onderweg genieten van de winkelstraatjes, tavernes en archeologische bezienswaardigheden. Wandel door de haven en bewonder de verscheidenheid aan boten die hier liggen aangemeerd. Neem ook een kijkje bij de ruĆÆnes van het Kasteel van Kos. Vanaf hier kijk je zo op de haven uit.
Zeilen vanaf Kos kan het beste vanaf april tot en met eind oktober; een lang seizoen dus. De wind ligt over het algemeen tussen de 3 tot 6 Beaufort. Kos kent een luxe en moderne jachthaven: de Marina.
Overnachtingsmogelijkheden rond Kos
Vanaf de haven van Kos is het 16 mijl varen naar Kalimnos. Kalimnos is een eiland dat bekendstaat om het sponsduiken. De haven die we aanbevelen is Vathi. Dit is een kleine baai met slechts enkele tavernes.
ā
Leros, wat op 16 mijl ligt van Vathi, is een stuk groener dan Kalimnos. Door de vele bloemen in de haventjes van Leros, smelten Italiaanse en Griekse sferen samen. Het havendorp Lakki is ook schitterend. Hier geeft de overheersende Italiaanse architectuur de haven iets harmonieus.
Om van Leros naar Samos te komen, vaar je 33 mijl. Het eiland Samos is het meest noordelijke eiland in het vaargebied van Kos. Het ligt zo dicht bij Turkije dat het eigenlijk meer een uitloper van de Turkse kust is, dan een eiland op zich. Samos is een van de mooiste eilanden in Griekenland.
De havens Pythagorion en Marathokampos bevelen wij aan. De haven vanPythagorion is de oudste in de Middelandse Marathokamposis een klein dorpje waar het lang verboden was voor jachten. r op kleineschaal toerisme ontstaan.
Eilandengroep Nisidhes Fournoi (16 mijl): Nisidhes Fournoi valt in een groot aantal bewoonde en onbewoonde rotsformaties uiteen. De grootste twee zijn Fimaina en Fournoi. Vele diepe inhammen en minifjorden sieren de steile kust. Het is op zich al bijzonder om tussen deze rotsformaties door te varen om uiteindelijk aan te meren bij Fournoi.
Een zeilvakantie vanaf Kos is zeker een aanrader. Zelfs voor de jongelui die nog graag met hun ouders op vakantie gaan!