Kroatië is de laatste jaren een erg populaire vakantiebestemming geworden. Adriatisch helderblauw zeewater, ongerepte stranden, mediterraan klimaat, imposante Romeinse ruïnes, verschillende nationale parken en… zullen we het eens hebben over de veelzijdigheid van het eten in Kroatië?
Waarschijnlijk is het daarom een ondergewaardeerde culinaire bestemming. Het land heeft namelijk zoveel te bieden, dat de lokale keuken vaak nog vergeten wordt.
Kroatië telt niet voor niets maar liefst 68 restaurants met een Michelin ster!
Het is best lastig om de Kroatische keuken precies te omschrijven omdat het sterk varieert per regio. Dalmatisch eten is typisch mediterraans met veel vis, groenten en olijfolie. De Istrische keuken is vergelijkbaar, hoewel ze hier hun eigen specialisme hebben van gerechten met bonen en pasta. Zagreb heeft meer een Europese tint met vlees en een voorkeur voor kool, terwijl in Slavonië het varkensvlees en nog meer varkensvlees en veel paprika is.
Een aantal voorbeelden van typische Kroatische gerechten
• Schapenkaas van het eiland Pag & gerookte ham (Prsut),
• Zwarte risotto,
• Octopussalade, (favoriet bij de Kroaten zelf)
• ‘Brodet’ - een langzaam gegaarde visstoofpot,
• Hele gebakken garnalen in olie, knoflook en wijn,
• ‘Sarma’ – een met gehakt en rijst gevuld koolblad
• Geroosterd lamsvlees van het spit
• ‘Peka’ - een traditionele manier om vlees of vis te bereiden onder een gietijzeren koepel.
Het water loopt je vast al in de mond!
Tijdens je zeilvakantie in Kroatië krijg je dagelijks een restauranttip! Ga je mee?