In de teen van de laars vind je de regio Calabria. Samen met Basilicata is dit de meest ongerepte en onbedorven regio van Italië. Niet zo verwonderlijk, want het is een droge, ruige streek met de laatste uitlopers van de Apennijnen. De Apennijnen zijn een langgerekt gebergte. Ze strekken zich uit over bijna het hele schiereiland.
Straat van Messina en Tropea
Aan de zuidkant van de laars ligt de Ionische Zee. Hier vind je fraaie zandstranden waar nog weinig toeristen komen. De Siciliaanse kusten aan de Thyrreense kant, de Straat van Messina en Tropea zijn onvergetelijk. In deze visrijke kustwateren wordt bij Tropea, naast sardines en ansjovis, tonijn uit de zee gehaald. Maar de belangrijkste vis die hier gevangen wordt, is de pesce spada, de zwaardvis. In Bagnara wordt er elk jaar in juli een groot feest met een scheepsprocessie aan gewijd. Aan de Ionische kust moet je bij Crotone zijn. Voor alle drie de kusten geldt dat de plaatsen, reeds gesticht in de Griekse tijd, zelf ook heel aardig zijn.
De geschiedenis van Sicilië is die van 'indringers en bezetters'. Ga maar na: Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers en niet te vergeten (in de ogen van de echte Sicilianen)... Italianen. Zij hebben het strategisch gelegen eiland in de laatste vijfentwintig eeuwen overheerst. Er wordt gezegd dat juist deze eeuwenlange buitenlandse overheersing ervoor gezorgd heeft dat de Sicilianen nog steeds een groot aangeboren wantrouwen hebben ontwikkeld voor 'de staat' of 'de overheid'. Deze natuurlijke afkeer heeft er mede voor gezorgd dat de Italiaanse regeringen tot voor kort nooit de broodnodige steun kregen van het Siciliaanse volk bij de bestrijding van de maffia.
Eolische Eilanden
Voor de westkust van Calabrië en ten noorden van Sicilië vind je de prachtige eilandengroep de Eolische Eilanden. De Eolische eilanden is een eilandengroep in de Tyrreense zee. Het hoofdeiland Lipari ligt op ongeveer veertig kilometer ten noordoosten van Sicilië. De Eolische eilanden danken hun naam aan de Griekse Koning der winden; Aeolus. Hij kreeg van Zeus het bestuur over de winden en zou ergens op de eilanden gewoond hebben.
De namen van de zeven eilanden die de archipel telt zijn: Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi en Filicudi. De eilanden zijn allen ontstaan door vulkanische activiteit. Momenteel heeft alleen Stromboli nog een vulkaan die nog steeds actief is.
Hijs de Zeilen
Zeilen in Calabrië en Sicilië doe je tussen de vulkaaneilanden. Vanaf begin mei tot en met eind oktober is het hier zonnig en aangenaam. De windkracht ligt tussen de 2 en 6 Beaufort. De afstanden tussen de verschillende havens kunnen soms wat lang zijn.
Vertrekken kan vanuit Tropea, Sant'Agata di Militello of Marsala. Je reist met het vliegtuig of met eigen vervoer.